I veckan fick vi den stora äran att välkomna Douglas Bjäresten och Lisa Stockhaus till årets Traineeprogram för framtida Östersjöambassadörer.

– Traineeprogrammet är ett unikt tillfälle att utöka min förståelse och kunskap om havsrelaterade frågor, policyarbete, och opinionsbildning. Det ska bli kul att få använda verktygen jag lärt mig på universitetet i praktiken, säger Lisa.

Bild: Lisa och Douglas. Foto: Helene Limén, BalticWaters2030

Under de kommande veckorna kommer Douglas och Lisa att sätta sig in i de forsknings- och opinionsbildande projekt som BalticWaters2030 genomför och träffa forskare och riksdagsledamöter för att få mer kunskap om Östersjöfrågor och om hur forskningsrön kan användas i beslutsfattande. Ungefär en månad in i programmet kommer de att välja ett område och en frågeställning att fördjupa sig i och utarbeta ett policypapper som pekar på problem och föreslår konkreta lösningar.

– I år är det andra gången vi genomför traineeprogrammet och det ska bli väldigt spännande att se vad Douglas och Lisa, med sina olika infallsvinklar, kommer brinna lite extra för och välja att fördjupa sig i, säger Helene Limén, programansvarig på BalticWaters2030.

Douglas har precis avslutat Kandidatprogrammet i Ekonomi med inriktning Nationalekonomi vid Lunds universitet och Lisa har läst Mastersprogrammet i International Administration and Global Governance (IAGG) vid Göteborgs Universitet.

– Jag läser och hör att haven i allmänhet och Östersjön i synnerhet inte mår bra, men informationen går sällan djupare än att beskriva övergödning och sjuk fisk. Jag har ett stort intresse för hållbarhetsfrågor och vill lära mig mer om faktiska mekanismer som ligger bakom den situation vi nu står inför, säger Douglas.

Vi önskar Douglas och Lisa varmt välkommen till stiftelsen!

Om programmet. Traineeprogrammet vänder sig till nyexaminerade samhällsvetare som vill komplettera sina studier med praktisk miljövetenskap. Under 12 veckor kommer Douglas och Lisa få insyn i hur forskning omsätts till praktiska åtgärder och hur det sprids till beslutsfattare.

Vill du veta hur det är att vara trainee på BalticWaters2030? Vilma Johansson och Amanda Öberg – 2021 års traineer hos BalticWaters2030 skrev ”Dagens miljömärkning av vildfångad fisk behöver förbättras”. Med erfarenheterna från traineeprogrammet har traineerna fått med sig kunskap om praktisk miljövetenskap och hållbar utveckling. Läs mer om deras upplevelser av programmet här.