Nu har Jari Cennet Tammi varit ute i 12 dagar på sitt världsrekordförsök – att simma från Stockholm till Helsingfors. Vi kikar in för att höra hur det går, vilka utmaningar som väntas och vilka utmaningar han redan stött på. Men också för att höra hur det praktiskt går till att simma en sträcka på 500 km utan följebåt.

Jari crawlar hela vägen till Helsingfors och efter sig drar han sin kajak med alla förnödenheter han behöver under färden. Kajaken, som kallas packraft, ligger så pass nära att Jari inte har möjlighet att sparka med benen, utan all kraft framåt sker med hjälp av armarna. Vid starten vägde kajaken 90 kg, men minskar i vikt kontinuerligt i takt med att provianten går åt. Men trots det använder inte Jari några hjälpmedel såsom paddlar.

– Varför ska jag ha något hjälpmedel som gör att jag simmar fortare, det förstår jag inte, säger Jari och ler.

Varje dag simmar Jari 15 km uppdelat på två pass och äter och sover på öar och kobbar. Den tiden han inte befinner sig i vattnet går till stor del åt till att genomföra praktiska sysslor, så som att sätta upp tältet, packa ihop och avsalta vatten – aktiviteter som tar ungefär 6 timmar om dagen. Men varje dag ser inte likadan ut. Snart väntar en lång simsträcka från Sverige till Åland.

Jari på sitt världsrekordförsök. Foto: Jari Cennet Tammi

– Den största utmaningen är sträckan över Ålandshav på 30 km som jag simmar i ett sträck. Vattnet där är kanske runt 11-12 grader och där kommer jag befinna mig i många timmar så största utmaningen att undvika hypotermi, alltså blir nedkyld, säger Jari.

Han ser den första sträckan, innan han når Ålandshav, som uppladdning inför den långa simningen över öppet hav. För att hålla värmen i det öppna havet behövs såklart rätt kläder: väst, våtdräkt, backalava, handskar och dubbla våtsockor. Viktigast är att hålla fötterna varma, blir de kalla är det kört, menar Jari.

Men det visar sig finnas fler utmaningar som var svåra att förutse. Tidigare i veckan stötte Jari på hårda vindar och vågor, det gick hål på kajaken som behövde limmas och torka i 8 timmar och till råge på allt tappade han en plomb. Jari är dock inte nedslagen för det utan fortsätter sin simning över, och för, Östersjön. Hoppet är att väderförhållandena är goda så att han kan korsa Ålandshav och vara på plats i Mariehamn på Åland till helgen.

Vill du veta mer om Jaris simning och hans engagemang för Östersjön, läs då artikeln Jari Cennet Tammi simmar för Östersjön. Du kan även följa var Jari befinner sig i realtid här, eller lyssna på dagliga intervjuer med Jari i Skärgårdsradion.

Vi håller tummarna att simningen över Ålandshav går bra och önskar Jari ett stort lycka till!


Uppdatering 29 juni

Jari Cennet Tammis världsrekordförsök – att simma från Stockholm till Helsingfors utan följebåt – fick ett plötsligt slut när batterierna i GPS:en tog slut mitt i öppet hav.

– Det känns såklart tråkigt att behöva avbryta världsrekordförsöket, men det går inte att simma utan GPS när vågorna är höga och jag inte vet vart jag ska, säger Jari.

Men Jari hann inte spendera många timmar på torra land, för sann äventyrare som han är smider han såklart planer på nya spännande utmaningar.

– På söndag ska jag simma Lidingö runt, att vila är inget för mig. Och nästa sommar så är jag på det igen, då blir det nytt världsrekordförsök över Östersjön, skrattar Jari.

Vi önskar Jari stort lycka till! Och kanske möts vi någonstans på Östersjön i sommar.