Stoppa industrifisket!
Hjälp oss rädda Östersjön

Så här kan du bidra:

Det här skriver du under på att politikerna ska verka för:

 • Förbjud den industriella trålningen
  utmed våra kuster.
 • Förstärk det nationella havsmiljöarbetet.
 • Premiera det småskaliga fisket och
  fritidsfisket.
 • Sök stöd bland andra Östersjöländer för
  en hållbar kvotsättning.
 • Begär utökade vetenskapliga råd.

Läs mer

Jag vill stoppa industrifisket i Östersjön!

Påverka politikerna

Gör din röst hörd och påverka politikerna! Vi har förbrett ett antal tweets att dela - alla med budskapet att industrifisket i Östersjön måste upphöra nu #stoppaindustrifisket #fiskeskam

Vill du tweeta ett nytt budskap? Klicka igen!

Stöd vårt projekt för att hjälpa Östersjötorsken

På forskningsstationen Ar på Gotland – mitt i Östersjön - genomförs projektet ReCod – utsättning av småtorsk i Östersjön. Projektet genomför och utvärderar stödutsättning av torsklarver i Östersjön som ett sätt att stärka det unika östra torskbeståndet.

90_Konto_Logo_Neg

Du kan även ge en gåva via inbetalning till vårt 90-konto eller bidra till stiftelsens arbete i stort. Läs mer om övriga projekt här.

Därför vill vi stoppa industrifisket

Det är något ruttet med fiskeripolitiken och svensk fiskeindustri. Något som vetenskapen och experterna har försökt att förklara för våra politiker under de senaste 10 åren. Men ingenting händer.

Idag är Östersjön inte längre en källa till mat och näring för oss människor. Mer än 90 procent av de 92 800 ton fisk som tas upp varje år blir till fiskmjöl och foder till bland annat minkfarmar.
Det är svårt att fatta varför vi tillåter industrifiske i Östersjön överhuvudtaget?

Fiskeindustrins ingrepp och politikernas brist på ingripanden håller på att förstöra Östersjöns ekosystem för lång tid framöver. De enda

vinnarna på dagens fiskeripolitik, som kostar oss skattebetalare över 600 miljoner per år, är ett fåtal storskaliga industrifiskare. Vi
andra är förlorare.

Samtidigt frigör den globala fiskeindustrin mer koldioxid än flygindustrin. Detta i en tid när medvetenheten om det globala klimathotet och sårbarheten hos vår planet ökar.
Varför pratar vi inte om Fiskeskam?

Det behövs starkare åtgärder för att långsiktigt skydda fisken och miljön i Östersjön. Nu måste politikerna agera kraftfullt annars riskerar vi permanenta skador på livet i vårt gemensamma hav.

FAQ

Vad är industrifiske?
Hur kan överfiske bidra till ökad algblomning?

Hur bestäms kvoterna?

Back to top Arrow