Efter ett drygt år på forskningsstationen Ar var det dags att ta farväl av ett tjugotal torskar. När vi kör på den lilla grusvägen ned mot stranden, med torskarna i en tank på flaket, är det med en känsla av hopp. Torskarna har vuxit till sig rejält under sin tid på stationen vilket gör att de kommer att vara väl rustade för livet i Östersjön, och förhoppningsvis kommer de att leka och därmed bidra till att nya torsklarver föds i Östersjön, precis som de har gjort inom projektet ReCod.

För att säkerställa genetisk variation hos de torsklarver som kläcks på stationen behöver projektet kontinuerligt byta ut torsken som bor på Ar. Det innebär också att en del torskar som varit en längre tid på stationen, där projektet ReCod genomförs, måste lämna. För en tid sedan fick ett tjugotal ReCod-torskar från ReCod flytta in på Skansens Baltic Sea Science Center, nu var det dags för ytterligare ett tjugotal torskar att flytta ut.

Försiktigt backar Johanna Fröjd, projektledare för ReCod, ned bilen med flaket till strandbrynet. Torsken håvas upp en i taget och släpps försiktigt ut i den brant sluttande strandkanten. Väl i vattnet simmar torskarna ned mot botten och sedan vidare ut mot större djup, ibland en och en, ibland i par.

En av ReCod-torskarna i tanken på lastbilen inför utsläppet i Östersjön.
I viken där ReCod-torskarna släpps ut stöter vi på öronmanet, spigg och en liten stubb som ingår i familjen smörbultar.
Försiktigt simmar torsken ur håven och ut i Östersjön.
Några valde att simma i väg i par, andra ensamma.

Vi önskar ReCod-torskarna stort lycka till!

Foton: Madeleine Kullenbo, BalticWaters

Vill du veta mer om ReCod?
Kika in på projektets hemsida, eller läs en artikel om ReCods första verksamhetsår här och möt den nya generationen Östersjötorskar som flyttade in på Ar i slutet av november här.